Mist over het strand

Sepp en zijn vriend Ralph zijn twee vijftienjarige jongens die vastberaden zijn zich bij het leger van de Führer te voegen. Ze willen strijden voor één rijk en zijn bereid hun leven hiervoor te geven. Vol verwachting beginnen ze aan hun dienst aan de kust van Normandië, maar al snel ondervindt Sepp dat het leven van een soldaat alles behalve rozengeur en maneschijn is. En dan landen de Amerikanen …

Het aangrijpende verhaal over het leven van een jonge soldaat tijdens WOII waarbij D-Day eens van de andere kant wordt bekeken.

Clavis
Voor jongeren vanaf 12 jaar.

Nominaties

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2003

Fragment uit het boek:

Ze schrokken zich dan ook rot toen een veel te Amerikaanse stem achter hen iets toeriep. De jongens draaiden zich vliegensvlug om. En alsof iemand aan touwtjes trok, gingen drie handen (Ralph hield er nog steeds één tegen zijn bloedende hoofd) meteen de lucht in.
Voor hen stond een Amerikaanse soldaat met zijn Thompson dreigend op hem gericht en zijn vinger strak om de trekker. Sepp kreeg een brok in zijn keel toen hij de vastberaden en hatelijke blik in de ogen van de soldaat zag. De man blafte een rauw bevel, dat geen van de twee Duitsers verstond, maar de driftige gebaren van het geweer lieten er geen twijfel over bestaan. De jongens klauterden omhoog. Wat ze daar zagen, deed hen van afgrijzen stilstaan. Het hele strand lag bezaaid met lichamen.
Daartussen laveerden nog steeds mannen omhoog. De zee had een rode kleur en de golven deinden steeds tegen de lijken die op de vloedlijn lagen. Het leek alsof ze weer leefden. Afgeschoten ledematen lagen verspreid als rommel in het zand tussen weggesmeten wapens, touwladders, vlammenwerpers en bangalorespijpen. Brandende tanks die het strand toch gehaald hadden stonden treurig met hun loop naar de grond gericht. Offers van staal naast die van vlees en bloed. Hospiks liepen tussen de menselijke resten om te redden wat er nog te redden viel. Sepp wendde zijn blik af en draaide zijn hoofd, maar van de andere kant was het zicht zo mogelijk nog afschuwelijker. Dante’s hel was er niets bij.
Tientallen Duitse soldaten lagen dood of stervend over de heuvel verspreid. Sepp herkende er meteen al twee van zijn sectie. Amerikanen waren bezig zijn makkers neer te knallen of gevangen te nemen. Hoewel de meesten werden doodgeschoten, zelfs als ze met hun handen in de lucht stonden. Het was alsof Sepp dit alles in een droom zag, alsof hij er een deel van uitmaakte, maar enkel naar een afgrijselijk schouwspel keek. Als in een vertraagde film zag hij een magere Amerikaan met zijn helm scheef op zijn kop. Duitsers doorsteken met zijn bajonet. Elke soldaat die naar hij dacht nog niet geheel dood was, doorprikte hij als een lappenpop. De Amerikaanse soldaat achter hem had genoeg van het getreuzel en duwde zijn geweer in Sepps rug: ‘Move!’
De twee jongens werden bij de anderen gezet. Sepp keek bedremmeld om zich heen.
Hij kon nog steeds niet bevatten war er de afgelopen uren was gebeurd. Hij dacht weer aan zijn zus, Lise. Raar, waarom moet hij nu juist aan haar denken? Hij besefte niet helemaal in welke situatie hij zich bevond. De oorlog was over voor hem. Kon alles zomaar ineens voorbij zijn? En zo plots? Wat zou er verder gebeuren? Wat waren deze Amerikanen van plan?
Waarom? Wat? Hoe? Er rezen zoveel vragen in hem op waar hij geen antwoord op kon geven, waar hij zelfs niet helder over kon nadenken. In zijn hoofd was het één grote mist.
Gek, dit had hij de voorbije uren wel vaak meegemaakt, die mist in zijn hoofd. Net als de mist op het strand.
Allerlei onzinnige gedachten speelden door zijn hoofd. Morgen was zijn neefje Sepp jarig. Of was het vandaag al de zesde? Ja, vandaag. Hij nam zich voor hem een gelukkige verjaardag te wensen als hij weer thuis was. Als hij weer thuis was? Wie zei dat hij ooit nog thuis zou komen? Wie zei dat hij hier ooit nog weg zou raken? Misschien zou hij zijn belofte aan Krieger toch niet kunnen houden. Wie weet?

En wat vond de pers van Mist over het strand?

Wat een aangrijpend boek! Het gaat over twee Duitse jongens, Sepp en Ralph, die in een oorlog terechtkomen. Zij raken betrokken bij wat later een van de meest bekende en beschreven oorlogsacties van de geschiedenis zal worden, namelijk de invasie in Normandië. Door middel van verschillende losse verhalen die elkaar in het boek kruisen, krijg je een inzicht in de gedachten, gevoelens en motieven van de betrokken partijen: de jongens, hun oversten, het verzet.
Wat nieuw en vreemd is, de vijand staat in dit verhaal eens aan de andere kant! De gebeurtenissen worden met historische precisie beschreven. Lees dit boek en je bent meteen een pak geschiedkundige kennis rijker. “Mist over het strand” doet je nadenken. Opeens besef je dat er in een oorlog geen goeden en slechten zijn, dat er alleen verliezers zijn. Dat besef is door de situatie in Irak weer brandend actueel geworden.

Diederik Poppeliers, KJV-lid Mortsel.

♦♦♦

Op zeventienjarige leeftijd je eerste jeugdboek publiceren is al fraai. Aline Sax schreef bovendien met Mist over het strand (Clavis) een bijzonder knap jeugdboek, dat nergens laat doorschemeren dat het door een tiener geschreven is. Het onderwerp ligt al niet meteen voor de hand. Hoofdpersonen zijn Sepp en Ralph, twee jongens van de Hitlerjugend die in Normandië het einde van de oorlog beleven en dus ook de landing van de Amerikanen meemaken. Dat Aline Sax veel gelezen heeft, is duidelijk. Dat ze als tiener goed de gevoelens van een leeftijdsgenoot kan inschatten, is ook duidelijk. Een debuut dat veel goeds voorspelt.”

Focus Knack, 2 januari 2002.

♦♦♦

Een intrigerend verhaal over twee jongens die op een ruwe manier volwassen worden. Ze merken dat al wat ze voordien geloofden hen heel erg doet twijfelen. De confrontatie met de oorlog en zijn ellende doet heel hun wereldbeeld wankelen. Andere waarden duiken op en twijfels groeien. Heel dit proces werd op een boeiende manier beschreven. Vooral als je weet dat de auteur zelf 17 is, dan ben je zeer aangenaam verrast door het inlevingsvermogen. Het is duidelijk dat ze erg geïnteresseerd is in geschiedenis, haar beschrijvingen zijn treffend en duidelijk.
Een opvallend en boeiend debuut.”

Pluizuit, recensiesite. www.pluizuit.be

♦♦♦

Aan de verkeerde kant
Nog een boek over de Tweede Oorlog. Maar wat Mist op het strand zo interessant maakt, is dat je die oorlog nu eens door de ogen ziet van kinderen die aan de verkeerde kant staan. En het leert je dat die ook voor hen een verschrikking was. Verder is het natuurlijk ook een spannend en meeslepend boek. Het werd geschreven door Aline Sax en dit is hiermee haar eerste boek. Mist op het strand wordt uitgegeven bij Clavis en is voor kids vanaf 12 jaar.

KIdcity, http://www.kidcity.be