Mist over het strand

En wat vond de pers van Mist over het strand?

Wat een aangrijpend boek! Het gaat over twee Duitse jongens, Sepp en Ralph, die in een oorlog terechtkomen. Zij raken betrokken bij wat later een van de meest bekende en beschreven oorlogsacties van de geschiedenis zal worden, namelijk de invasie in Normandië. Door middel van verschillende losse verhalen die elkaar in het boek kruisen, krijg je een inzicht in de gedachten, gevoelens en motieven van de betrokken partijen: de jongens, hun oversten, het verzet.
Wat nieuw en vreemd is, de vijand staat in dit verhaal eens aan de andere kant! De gebeurtenissen worden met historische precisie beschreven. Lees dit boek en je bent meteen een pak geschiedkundige kennis rijker. “Mist over het strand” doet je nadenken. Opeens besef je dat er in een oorlog geen goeden en slechten zijn, dat er alleen verliezers zijn. Dat besef is door de situatie in Irak weer brandend actueel geworden.

Diederik Poppeliers, KJV-lid Mortsel.

♦♦♦

Op zeventienjarige leeftijd je eerste jeugdboek publiceren is al fraai. Aline Sax schreef bovendien met Mist over het strand (Clavis) een bijzonder knap jeugdboek, dat nergens laat doorschemeren dat het door een tiener geschreven is. Het onderwerp ligt al niet meteen voor de hand. Hoofdpersonen zijn Sepp en Ralph, twee jongens van de Hitlerjugend die in Normandië het einde van de oorlog beleven en dus ook de landing van de Amerikanen meemaken. Dat Aline Sax veel gelezen heeft, is duidelijk. Dat ze als tiener goed de gevoelens van een leeftijdsgenoot kan inschatten, is ook duidelijk. Een debuut dat veel goeds voorspelt.”

Focus Knack, 2 januari 2002.

♦♦♦

Een intrigerend verhaal over twee jongens die op een ruwe manier volwassen worden. Ze merken dat al wat ze voordien geloofden hen heel erg doet twijfelen. De confrontatie met de oorlog en zijn ellende doet heel hun wereldbeeld wankelen. Andere waarden duiken op en twijfels groeien. Heel dit proces werd op een boeiende manier beschreven. Vooral als je weet dat de auteur zelf 17 is, dan ben je zeer aangenaam verrast door het inlevingsvermogen. Het is duidelijk dat ze erg geïnteresseerd is in geschiedenis, haar beschrijvingen zijn treffend en duidelijk.
Een opvallend en boeiend debuut.”

Pluizuit, recensiesite. www.pluizuit.be

♦♦♦

Aan de verkeerde kant
Nog een boek over de Tweede Oorlog. Maar wat Mist op het strand zo interessant maakt, is dat je die oorlog nu eens door de ogen ziet van kinderen die aan de verkeerde kant staan. En het leert je dat die ook voor hen een verschrikking was. Verder is het natuurlijk ook een spannend en meeslepend boek. Het werd geschreven door Aline Sax en dit is hiermee haar eerste boek. Mist op het strand wordt uitgegeven bij Clavis en is voor kids vanaf 12 jaar.

KIdcity, http://www.kidcity.be

Weer naar het boek